Prawie wszystko o jedzeniu

gastrofizyka

Dotychczas byłem przekonany, że jedzenie polega głównie na… jedzeniu. Oczywiście wiedziałem, że liczą się też wrażenia smakowe, zapachowe i wzrokowe. W restauracji do tego zestawu dochodzi nienaganna obsługa. W książce „Gastrofizyka” autorstwa Charlesa Spence zapoznałem się z nową pasjonującą wiedzą o jedzeniu. Wydaje się, że nie ma tematu związanego z jedzeniem , którego nie zauważyłby autor książki Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez autora łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie  Za swoją dociekliwość i za badanie „soniczności chipsa” !!! Charles Spence otrzymał w 2008 roku nagrodę Antynobla. Niech Was nie zwiedzie ta nagroda. Autor jest znanym profesorem, regularnie występuje w angielskiej telewizji, a napisana bardzo przystępnym językiem ksiązka jest wręcz naukowa ( ponad 100 stron przypisów)
W książce Charles Spence wśród wielu poruszanych wątków opisuje sposoby podania jedzenia  w najbardziej renomowanych restauracjach. Te miejsca coraz bardziej przypominają teatry, a kelnerzy i kucharze aktorów i magików. Z książki dowiecie się też:  Czemu warto zamawiać posiłek jako pierwszy? Co to jest gastropornografia ? Jak obsługa renomowanych restauracji „sprawdza” klientów, żeby zapewnić im niezapomniane doznania?  Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma kształt i kolor talerzy?  Dowiecie się tez o łyżeczkach sensorycznych elektrycznym smaku i  spożywczych drukarkach 3D. Jeżeli tak jak ja lubicie sok pomidorowy dowiecie się czemu jest on taki smaczny. „Gastrofizyka” to obowiązkowa i inspirująca lektura dla wszystkich związanych z dostarczaniem jedzenia (zwłaszcza restauracji). Jeżeli tak jak ja jesteście „zwykłymi” czytelnikami z pewnością znajdziecie w tej wnikliwej książce wiele smakowitych faktów.  

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on email
Share on print
6 Lubię to
0 Słabe

Zostaw Komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *